Go to Top

Helisevad muinaslood 08.12.2015

Muinasjutt

Polina Tšerkassova:

“Olen muusik, antropoloog ja lugude vestja. Rändasin palju maailmas ringi, tegin etnograafilisi välitöid ja elasin pikemat aega teiste kultuuride keskel, õppides tundma inimesi, nende elusid, lugusid, muusikat ja unistusi. Naasesin äsja Eestimaale pärast aastapikkust uurimustööd, kus õppisin Türgi sufide pöörlemispraktikaid ja muusikat.

Vanasti oli ikka nii, et kui inimesed tulid muinasjutte kuulama, ei teadnud nad iialgi millised lood tahavad seekord tulla. Lugude vestja vaatas, tunnetas kuulajaid ja lasi sündida just sel muinasjutul, mida inimesed kõige rohkem vajasid. Ka tänapäeval on muinasjuttude kuulamine iga kord uus kogemus. Võivad kõlada Eesti, India, Iirimaa, Altai, Islandi, Türgi, Iraani, Uus-Meremaa, Rootsi ja muude maade muinasjutud ja rännulood.

Nende lugude vahel mängin haruldasi rahvapille, mida oma reisidelt ja välitöödelt kaasa tõin – erinevad flöödilised, viled ja sarved, türgi viiuli vanaema ja leedu klarneti vanaisa, iidne iraani kitarr ja uus aafrika sõrmklaver, mõni mahub peopessa ja mõni on minusuurune. Igal pillil on oma lugu, oma hääl millega ta kuulajaid erinevatesse helimaailmatesse endaga rändama kutsub.”